Lees- en luisterlijst

Via onderstaande lijst deel ik elke maand nieuwe aanbevelingen. Deze aanbevelingen zijn de boeken en interviews die mij helpen in mijn werk als adviseur en spreker. Overkoepelende thema’s zijn (gedrags)verandering, organisatieontwikkeling en competenties die in de toekomst belangrijk gaan zijn. Naast deze thema’s, is het voor mij voornamelijk een lijst van mensen die verhalen vertellen, die ideeën (durven) voorleggen, die de discussie aangaan en die ik daarom graag volg. En dus ook graag met jou deel.

Veel luister- en leesplezier gewenst.

Etienne

Lezen.

Meditations – Marcus Aurelius

In Medidations lees je de gedachten van de in zijn tijd machtigste man op aarde: Marcus Aurelius (121 – 180). Deze Romeinse keizer stelde verrassende actuele vragen (over ego, relaties, werk). Zijn antwoorden zijn vaak in lijn met de uitspraak “External things are not the problem. It’s your assessment of them.”

De meeste mensen deugen – Rutger Bregman

“Wat als we het al die tijd mis hadden?” Voor de media (en populaire psychologie) is het een bittere pil: mensen willen elkaar helpen. Het beeld dat wij mensen van nature slecht zijn, klopt niet. Dit boek helpt om een ander beeld te vormen.

The infinite game - Simon Sinek

Een ‘infinite game’ kent geen vaste regels en spelers. Je kunt dit spel niet winnen, alleen laten voortduren. Sinek’s (overtuigende) optiek is dat relaties en werk infinite games zijn. Dat betekent onder andere dat we moeten gaan focussen op ‘beter worden’ en niet op ‘de beste zijn’. En nog veel meer.

De disruptieparadox - Menno Lanting

Organisaties zijn onvoldoende in staat om te anticiperen op veranderingen. Dat is niet de enige les in dit door ons vaak aangehaalde boek. Lanting beschrijft vijf stappen voor vernieuwing: los problemen op, verbeter de zwakste schakel, ga voor klein, ga na of zelfsturing voor iedereen geschikt is en versnel de innovatie.

Range - David Epstein

In een tijd waarin meer en meer van ons gevraagd wordt, laat Epstein met zijn boek Range zien dat niet specialisten (en de aandacht op focus) maar generalisten het meest succesvol zullen zijn. Een goed onderbouwd boek dat afrekent met verscheidene mythes en bekende voorbeelden en personen in nieuw daglicht plaatst.

The power of habit - Charles Duhigg

Praten over gedragsverandering is praten over het analyseren en aanpassen van onze gewoontes. Lees over het onderzoek dat laat zien hoe gewoontes zich ontwikkelen. Dat betekent inzicht in de kracht van triggers, routines en beloningen, alsmede de hunkering waarvan je niet wist dat die een rol speelde.

Corporate rebels - Joost Minnaar, Pim de Morree

In 2015 zeggen Corporate Rebels Joost en Pim hun baan op omdat werk volgens hen leuker, beter en inspirerender moet zijn. Ze reizen de wereld over, om er via gesprekken met ruim honderd inspirerende personen achter te komen hoe je dat werk vindt. Een aanstekelijk boek, met ook prachtige Nederlandse voorbeelden zoals gemeente Hollands Kroon.

Luisteren.

Power of infinite mindset - the school of greatness

Een alleraardigst persoonlijk interview met Simon Sinek over onder andere de keuzes die hij heeft moeten maken om zijn boodschap te kunnen verspreiden op de schaal waarop hij dat nu kan. “Everything costs something.”

Andrew Roberts, the audacious life of Winston Churchill – The art of manliness podcast

Een gesprek over Winston Churchill en zijn jonge jaren, verdienstelijke carrière als journalist en vooruitziende blik (over bijvoorbeeld Hitler). Auteur Roberts maakt ook duidelijk dat Churchill verkeerde inschattingen heeft gemaakt (en hoe hij daarvan terug kwam).

Patrick Kicken – De Nieuwe Rede Podcast

Wat me het meest is bijgebleven aan Kicken spreken, is hoe hij bij de radio terecht kwam. Onzekerheid, ego en zijn broer speelden een rol. Een eerlijk verhaal, gecombineerd met tips over hoe je het beste luisteraars kunt aanspreken en aandacht kunt vasthouden. Ik ben trots op deze aflevering.

 Etienne Kreutzer | Stendig-advies 
Adviseur, sparringpartner en spreker voor organisaties die (intern) gedrag, communicatie en cultuur willen veranderen

+316-41672432 | ekreutzer@stendig-advies.nl | www.stendig-advies.nl